Ohjeita

Kuinka luoda artikkeli

Kun olet onnistuneesti rekisteröitynyt tarinahevoskollektiivin jäseneksi ja kirjautunut sisään, pystyt automaattisesti julkaisemaan artikkeleita. Artikkeleiksi kutsutaan kaikkia tarinoita ja esittelypostauksia. Kirjautuessasi sisään, pääset automaattisesti WordPressin ohjauspaneeliin. Tarinahevoskollektiivin etusivulta pääset ohjauspaneeliin klikkaamalla aivan sivun ylälaidassa olevassa mustassa palkissa (jonka näet ainoastaan jos olet kirjautunut sisään) olevaa linkkiä, jossa lukee tarinahevoskollektiivi ja jonka edessä on mittaria esittävä ikoni. Ohjauspaneelin vasemmasta reunasta löydät valikon, jonka avulla pystyt navigoimaan sivulle, josta löytyy listattuna kaikki artikkelit.

Artikkelit-sivun ylälaidassa on linkki, jossa lukee “Lisää uusi”. Sitä klikkaamalla pystyt luomaan uuden artikkelin.

WordPress käyttää visuaalista editoria, joka koostuu eräänlaisista lohkoista. Otsikot, kappaleet, kuvat ja HTML-muotoilu menevät kaikki omiin lohkoihinsa. Uuden lohkon saat klikkaamalla plus-ikonia. Jos et tarvitse mitään erikoisia lohkoja, voit vain alkaa suoraan kirjoittamaan tekstikenttiin. Muista lisätä kaikille artikkeleille ylin otsikko.

Kun olet lisännyt artikkeliisi kaikki haluamasi tekstit ja kuvat, muista valita sille kategoria ennen julkaisua. Se on ensisijaisen tärkeää, jotta artikkelit ryhmittyvät oikealla tavalla. Jos sinulla ei ole ylläpitäjän oikeuksia, pyydä jotakuta ylläpitäjistä luomaan sinulle haluamasi kategoriat. Kun kategoria on luotu, löydät sen oikeanpuoleisesta valikosta. Huomioithan, että asiakirjaa koskevat valikot ilmestyvät oikealle silloin, kun sinulla ei ole mitään lohkoa valittuna. Eli jos oikeanpuoleinen palkki ei näytä samalta kuin alla klikkaa tyhjää tilaa tai valitse palkin yläosasta “Asiakirja”.

Voit valita artikkelillesi samanaikeisesti useita eri kategorioita. Jos valitset artikkelillesi alakategorian, sinun ei tarvitse valita kyseisen alakategorian yläkategoriaa, vaan artikkeli ilmestyy molempiin kategorioihin.

Voit myös määrittää pystyvätkö muut kommentoimaan artikkeliasi. Oletuksena on, että kaikkia artikkeleita pystyy kommentoimaan, mutta esimerkiksi esittelypostauksista sen toiminnon voi estää halutessaan. Tarinoihin kannattaa jättää kommentointi auki niin saatat saada mukavaa palautetta lukijoilta!

Category sticky on toiminto, joka valitaan ainoastaan liimatuille esittelypostauksille. Älä siis normaalia tarinaa postatessasi valitse tähän kohtaan mitään. Liimattu esittelypostaus on siis artikkeli, joka pysyy jatkuvasti valitun kategorian ylinpänä artikkelina. Jos esimerkiski sinulla on kategoria tallin nimellä, on järkevää tehdä liimattu esittelypostaus, jossa kerrot hieman tallistasi ennen kuin alat postata tarinoita.

Lopuksi klikkaa julkaise ja artikkelisi on kaikkien nähtävillä.

Tarinan lähettäminen

Alla olevalla videolla näet suurin piirtein samat asiat kuin mitä selitettynä yllä. Lisäksi näytän, kuinka lisätä tarinan alkuun pieni harmaa laatikko hahmon esittelyä varten. Se on kiva lisä, jos haluat että tarinan alussa näkyy visuaalisessa muodossa heti hahmo, jonka näkökulmasta tarina on kirjoitettu.

Boksin saat lisäämällä otsikon alapuolelle, ennen tekstiä, HTML-lohkon, jonka sisään kopioit seuraavan koodin. Vaihda ainoastaan kuvan osoite ja lisää hahmosi tiedot. Voit myös jättää kuvan kokonaan pois niin halutessasi.

<div class="kirjoittaja">
<div class="kirjoittajakuva" style="background-image:url(http://linkki.com/kuva.jpg);"></div>
<span class="nimi">Nimi</span><br>
Muuta tekstiä
</div>

Liimatun esittelypostauksen lähettäminen

Videolla näytetään kuinka artikkelille valitaan kategoria ja kuinka siitä tehdään liimattu esittelypostaus (Category Sticky). Lisäksi näytän kuinka linkkiin voi lisätä erottuvan muotoilun.

Tehdäksesi esittelypostaukseen korostetun linkin, joka vie esimerkiksi tallin sivuille, luo linkki erilliseen lohkoon. Voit tehdä sen esimerkiksi painamalla ensin enteriä ja kirjoittamalla sitten linkkiteksti (esim “Tästä tallin sivuille”). Maalaa sen jälkeen tekstin yli ja klikkaa linkki-ikonia. Lisää avautuvaan kenttään osoite, jonne linkki vie. Klikkaa sen jälkeen oikeanpuoleisessa palkissa olevaa “Edistyneet ominaisuudet” -kohtaa ja lisää kenttään sana tallilinkki Näin lohkoon lisätään ennalta määrittelemäni CSS-luokka joka muotoilee linkin korostetuksi.

Ylläpitäjälle: Kategorioiden, oman valikon ja oman sivupalkin luominen

Kategorian luominen

Saatuasi ylläpitäjän oikeudet, pystyt luomaan itse haluamasi kategoriat. Pidä kategorioiden nimet lyhyinä ja informatiivisina. Polkutunnus on muuten sama kuin kategorian nimi, mutta muuta suuraakkoset pieniksi kirjaimiksi, korvaa välit viivoilla ja poista ääkköset. Kategorian kuvaus ei ole pakollinen, mutta suotava. Jos teet hevosille omat kategoriat, tee niistä alakategoriat talli- tai hahmokategorialle.

Oman sivupalkin luominen

Jos haluat tehdä kategorialle tai tietylle artikkelille omanlaisensa sivupalkin, klikkaa hallintapaneelin vasemmasta laidasta “Content Aware”. Luo ensin sivupalkille informatiivinen nimi (se ei ole sivustolla missään näkyvissä) ja valitse sitten “Conditions”-kohdasta “Posts in Category” jos haluat että sivupalkki näkyy tietyn Kategorian artikkeleissa. Jos haluat että sivupalkki näkyy kaikissa sinun lähettämissäsi artikkeleissa, klikkaa “Posts by author”. Poista roskakori-ikonia klikkaamalla ylin vaihtoehto ja kirjoita sitten “Kategoriat/Authors” -kohtaan kategorian/kirjoittajan nimi.

Klikkaa sitten “Settings” ja valitse sieltä Post types kohdasta “All”. “Action”-välilehdeltä voit valita korvaako sivupalkki jo olemassa olevan sivupalkin vai lisätäänkö haluamasi vimpaimet edellisten ylä- tai alapuolelle. “Design”, “Schedule” ja “Asetukset”-kohdista ei tarvitse välittää. Klikkaa oikeasta laidasta “Create”.

Oman valikon luominen

Jos haluat tähän omaan sivupalkkiisi valikon, jossa on linkit haluamiisi kategorioihin ja ulkopuolisille sivuille, luo seuraavaksi itsellesi oma valikko. Löydät valikot vasemmanpuoleisesta palkista “Ulkoasu”-kohdasta. Klikkaa ensin “Luo uusi valikko” ja anna sille informatiivinen nimi (se ei näi sivustolla). Klikkaa “Luo valikko” ja valitse sitten vasemmalta puolelta haluamasi kategoriat ja mukautetut linkit. Älä missään nimessä valitse mitään kohtiin “Valikon asetukset”.

Valikon ja vimpaimien lisääminen omaan sivupalkkiin

Kun olet luonut oman sivupalkin (ja halutessasi myös valikon), siirry kohtaan “Vimpaimet”, joka löytyy vasemmasta palkista kohdan “Ulkoasu” takaa. Löydät oikeasta laidasta oman sivupalkkisi sillä nimellä, jonka sille annoit. Ole tarkkana että lisäät vimpaimia juuri tähän omaan sivupalkkiisi, etkä muille vimpainalueille. Vasemmalta löydät kaikki mahdolliset vimpaimet kuten kuva, teksti ja HTML-muotoilu. Tekemäsi valikon löydät kohdasta “Navigaatiovalikko”. Valitse siitä valikko, joka kantaa antamaasi nimeä ja joko raahaa se oikealle sivupalkkiisi tai valitse avautuvasta listasta oma sivupalkkisi. Voit valita sivupalkkiisi niin monta vimpainta kuin vain haluat.

Jatkossa kaikki artikkelit, jotka täyttävät sivupalkillesi määrittelemäsi ehdot “Conditions”, käyttävät automaattisesti tekemääsi sivupalkkia. Esimerkiksi, jos valitsit ehdoksi kaikki kategoriat nimeltä Hallava, silloin kaikki tähän kategoriaan lisätyt artikkelit käyttävät kyseistä sivupalkkia.

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top
Siirry työkalupalkkiin