3. osakilpailu

Hevostila Kuukkeli
16.5.2021
Kuusamo

Tie Tähtiin kilpailusarjan kolmas osakoitos käydään sunnuntaina 16. toukokuuta virtuaalisen Suomen pohjoisemmalla puoliskolla Kuusamossa. Hevostila Kuukkeli toimii tapahtuman isäntänä ja onkin suunnitellut pitkän matkan takaa tuleville kilpailijoille itse kilpailuiden lisäksi myös elämyksellisen vaellusretken. Vaellus on kaksipäiväinen ja sille voi osallistua joko omalla hevosella tai yhdellä tallin suomenhevosista. Tervetuloa siis nauttimaan pohjoisen keväästä tuntureiden ja koskien kupeeseen!

Hevostila Kuukkeli

Hevostila Kuukkeli on kahdeksankymmentäluvun puolessa välissä perustettu pieni maalaistalli keskellä upeaa Kuusamon luontoa. Paikka on saanut nimensä puusta toiseen lentelevistä kuukkeleista, jotka saattavat varastaa pahaa-aavistamattoman turistin eväät suoraan hyppysistä. Hevostilan omistaa Maija Aittoniemi (58) miehensä Olli-Pekan (62) kanssa. Pariskunta on hymyilevää sorttia, joka rakastaa kestitä vieraita. 2013 he saivatkin idean muuttaa hevostilan palveluita enemmän perinteisestä ratsastuskoulutoiminnasta turisteille suunnattuun elämysmatkailuun. Tuolloin vanhan tallirakennuksen, pihaton, perheen omakotitalon ja ison ulkokentän lisäksi hieman kauemmas järven rantaan päätettiin rakentaa muutamia hirsimökkejä, rantasauna, sekä kota.

Mökit ovat edulliseen hintaan kilpailijoiden vuokrattavissa. Niissä on neljä makuuhuonetta, parvi sekä tupakeittiö. Hirsimökit ovat hyväkuntoisia ja keittiö- sekä suihkutilat ovat modernit. Rantasauna lämpiää aina asiakkaiden toiveesta ja löytyypä sen terassilta paljukin.

Hevostilan omat hevoset Mökö, Huppa, Loimu, Vaara, Kaitsu, Hilppa ja Raimo asustelevat pihatossa, jolloin tallin kahdeksan karsinaa ovat täysin kilpailijoiden käytössä. Lisäksi tilan parkkipaikalle on tuotu väliaikaisia karsinoita, joissa hevoset pääsevät majoittumaan. Pihaton aitauksen lisäksi hevostilalta löytyy myös viisi erikokoista tarhaa. Hiekkakenttiä on vain yksi, eikä tallilla ole maneesia. Kenttä on kuitenkin suuri ja se jaetaankin kilpailuiden ajaksi siten, että takapääty toimii verryttelyalueena. Tiluksia kiertää hyväkuntoinen ratsastusta varten tehty hiekkatie, jota pitkin hevosia pääsee kävelyttämään. Kannattaa kuitenkin ottaa puhelin mukaan, sillä kentän kuulutukset eivät välttämättä kaiu hiekkatielle asti.

Vaellus

Koska matka Kuusamoon on varsin pitkä, on kilpailijoille suunniteltu kaksipäiväinen vaellus, jolle on mahdollista osallistua kilpailureissun yhteydessä. Vaelluksesta tulee varmasti ikimuistoinen – ratsastajat pääsevät tutustumaan niin Kuusamon upeaan luontoon kuin kilpakumppaneihinsakin ja samalla kilpailijat tukevat paikallisen yrityksen toimintaa.

Vaelluksia järjestetään kaksi: 13.-14.5. torstai-perjantai ja 17.-18.5. maanantai-tiistai. Kilpailijat voivat itse päättää haluavatko osallistua vaellukselle ennen kilpailupäivää, vai vasta sen jälkeen (tai ei ollenkaan). Käytännön syistä suosittelemme, että yhden tallin kaikki ratsukot ilmoittautuvat samalle vaellukselle: riittää kun yksi tallin edustajista ilmoittaa muun porukan. Ilmoittautua voi joko tämän sivun alalaidasta löytyvään kommenttikenttään tai discordissa. Kirjoita ilmoittautumisen yhteyteen kaikkien tallisi (tai joukkueesi) ratsastajien nimet, sekä hevoset, joilla vaellukselle osallistutaan. Ratsastajat voivat myös valita Hevostila Kuukkelin hevosista, mikäli oma ratsu ei sovellu vaellukselle. (Ratsastaja saa keksiä itse millainen valitsemansa tallin hevonen on).

Järjestelyt

Ensimmäiselle vaellukselle osallistuvien ratsukoiden kannattaa saapua paikalle jo hyvissä ajoin keskiviikkona, jotta hevoset ehtivät toipua matkasta. Ruokaa kannattaa olla mukana ensimmäisen illan ja seuraavan aamun tarpeisiin, mutta vaellukselle ei tarvitse ottaa eväitä mukaan – Hevostila Kuukkeli vastaa ruokahuollosta sen ajan.

Matkaan lähdetään torstaina kello 10 aikaan aamulla. Reppuihin ja satulalaukkuihin kannattaa pakata reilusti lämpimiä vaatteita, sillä vaikka sää näyttää aurinkoiselta, voi se myös muuttua hyvin äkillisesti. Vaellusta lähtee vetämään Reija Haapaneva (31), joka on Hevostila Kuukkelin pitkäaikainen työntekijä ja vaellusten vetäjä. Hän ratsastaa omalla puoliverisellään, mustalla Freya tammallaan.

Maasto alkaa hyvinkin perinteisenä mäntymetsänä melko tasaisella alueella, mutta noin tunnin rauhallisen ratsastuksen jälkeen reitti lähtee kiemurtelemaan vaarojen välistä yhä korkeammalle tunturiin. Polku muuttuu ajoittain kiviseksi, eikä sillä todellakaan kannata hoppuilla. Pitkän mutta suhteellisen loivan kipuamisen jälkeen joukkio saapuu tunturin huipulle, jossa nautitaan aamukahveista ja pienistä eväistä käppyräisten mäntyjen lomasta maisemia katsellen.

Seuraavaksi laskeudutaan helppokulkuisempaa polkua pitkin alas ja jatketaan rauhallista vauhtia nauttien lapin mittakaavalla lämpimästä kevätsäästä. Reitti kulkee suoalueen laitamilla, jonka jälkeen metsä muuttuu kosteammaksi lehtimetsäksi. Parin tunnin pituinen lounastauko vietetään laavulla pienen lammen rannalla, jonne myös hevosille on tuotu etukäteen päiväruuat. Tässä kohtaa on hyvä riisua hevosilta varusteet pois ja levätä itsekkin, sillä illalle on vielä kolmen tunnin ratsastus edessä.

Lammen rannasta lähdetään seuraamaan pientä puroa kohti isompaa järveä ja illan vaellus vietetäänkin kiertämällä järveä ratsain. Välillä hiekkapohjainen polku kulkee aivan järven rannassa ja välillä se taas kulkee hieman korkeammalla kukkulalla. Joka puolella näkyy mitä eriskummallisemman muotoisia suuria kiviä, puiden oksat ovat täynnä naavaa ja edessäpäin siintää jylhät kalliot. Louhijärven autiotupa sijaitsee aivan noiden jyrkkien kallioiden kupeessa ja maisemat ovat mykistävät. Autiotuvan yhteydessä on kaksi laavua, nuotiopaikka, kuivakäymälä, laituri, yksi lauta-aitainen tarha sekä väliaikaisesti rakennettuja lankatarhoja.

Ruoka valmistetaan nuotion ääressä ja halukkaat pääsevät peseytymään vielä tähän aikaan vuodesta hyvinkin kylmävetiseen järveen. Nukkumapaikan voi ottaa joko tuvasta, laavulta tai teltasta. Hevostila Kuukkeli tarjoaa ilmatäytteiset makuualustat, lämpimät makuupussit, tyynyt, sekä tietenkin ruuat. Kaikki halukkaat voivat illalla myös kiivetä katsomaan auringonlaskua korkealta kallion päältä, mutta hevosella sinne ei pääse.

Seuraavana aamuna matkaan lähdetään varsin aikaisin tuhdin aamupalan jälkeen. Tällä kertaa polku lähtee ensin hieman takaisin päin kauemmas järven rannasta, jotta hevosilla on helpompi kiivetä korkeammalle maastoon. Kohta järvi pilkottaa taas puiden lomasta ja ratsastajat huomaavatkin, että seuraavaksi joukko suuntaa järveen laskeutuvan kuohuvan kosken yläjuoksulle. Pauhaava joki pysyttelee koko aamupäivän näköpiirissä, vaikka se kulkeekin syvällä rotkossa ja itse vaellusreitti kulkee korkeammalla maastossa. Aamun kipuaminen on hidasta, mutta maisemat tekevät siitä kaiken arvoista. Kun maasto tasoittuu, levenee myös joki ja ratsukot pääsevät ylittämään sen matalasta kohdasta. Kahluun jälkeen joen rannassa pidetään pieni breikki nauttien aamukahveista ja sitten suunnataankin jo kotiinpäin.

Polku muuttuu ensin vähän leveämmiksi traktorin uriksi ja sen jälkeen ihan kunnon hiekkatieksi, jolla päästään etenemään vähän reippaampaa tahtia. Lounas nautitaan keskellä kuivaa mäntymetsää matalalla jäkälän päällystämällä kalliolla. Retkikeittimellä valmistuu keittolounasta ja eväskasseista löytyy leipiä. Jaloittelu tulee varmasti itse kullekin tarpeeseen. Matka jatkuu lounaan jälkeen vielä pari tuntia rauhallisissa merkeissä ja takaisin Hevostila Kuukkelille saavutaan noin klo 18 aikaan. Perillä hevoset hoidetaan ensin pitkän kaavan mukaan ja sitten ratsastajat pääsevät valmiiseen pöytään tilan päätalolle syömään.

Ne ketkä eivät osallistu ensimmäiselle vaellukselle voivat saapua tilalle joko perjantaina tai lauantaina omien aikataulujensa mukaan. Kenttä on ratsukoiden käytössä lauantaina klo 14 asti, jonka jälkeen sinne aletaan rakentaa kouluaitoja ja muutenkin paikkoja aletaan laittaa kuntoon kilpailuja varten. Sunnuntai on kisapäivä ja maanantaina starttaa sitten toinen vaellus. Se etenee samalla kaavalla kuin ensimmäinenkin ja takaisin hevostilalla ollaan tiistai-iltana. Toiselle vaellukselle osallistuneet voivat yöpyä tilalla vielä keskiviikkoon asti, jolloin sitten on kotimatka edessä heillekin.

Kilpailupäivä

Kilpailut starttaavat kello 11 kouluratsastusluokilla. Pihapiirin tunnelma on tiivis, mutta lämminhenkinen. Ulkokentän läheisyydestä tallin pihan päädystä löytyy niin kansliatelttaa kuin kanttiinitelttaakin. Tuomarin, kirjurin, pisteidenlaskuíjoiden ja kuuluttajien teltta sen sijaan sijaitsee ulkokentän metsänpuoleisessa päädyssä. Toiselta pitkältä sivulta löytyy katsomo, jossa omia joukkuekavereita ja miksei muitakin on helppo kannustaa.

Verryttelyyn mahtuu kerrallaan viisi hevosta ja se tapahtuu tosiaan ulkokentän toisella puoliskolla. Kouluaidat saa kiertää ulkopuolelta ennen omaa suoritusta. Hevosten kävelytys ja loppuverryttely tapahtuu tiluksia kiertävällä hiekkatiellä. Palkintojenjako on aina heti luokan päätyttyä kun pisteet on saatu laskettua. Siihen saavutaan ratsain. Palkintojenjaon jälkeen pidetään pieni tauko ennen seuraavan luokan alkua, jotta tuomarilla on aikaa käydä hakemassa kahvia ja pientä purtavaa.

Esteluokkien arvostelu on AM5 ja perusradan virhepisteettä suorittaneet ratsastavat uusinnan sen jälkeen kun kaikki ovat ensin ratsastaneet perusradan. Kilpailut päättyvät odotetusti noin klo 18, jolloin paikalle on tilattu kauppa-auto, jotta kilpailijoiden ei tarvitse lähteä ajamaan itse kauemmas ostamaan illan ruokia ja nautintoaineita.

Niin rantasauna kuin paljukin lämmitetään ja grillipaikalla on varmasti kuhinaa vielä pitkälle yöhön.