4. osakilpailu

Ridklubben Vårön
30.5.2021
Ahvenanmaa

Viimeinen osakilpailu ennen finaalia käydään tänä vuonna kauniilla Vårön saarella Ahvenanmaalla. Kilpailut järjestää Ridklubben Vårön eli Kevätsaaren ratsastusseura. Säästä on luvattu helteistä, mutta ilmassa on myös ukkosmyrskyjen mahdollisuus, joka tekee tunnelmasta sähköisen. Osa ratsastajista saattaa saada niskaansa yhtäkkisen sadekuuron, kun taas joku toinen joutuu huolehtimaan ainoastaan häikäisevästä auringosta. Radat ratsastetaan ulkokentällä arvaamattomasta säästä huolimatta ja verryttely tapahtuu maneesissa.

Saapuminen

Naantalista Ahvenanmaalle voi tulla kahta reittiä: joko lautalla aina Långnäsiin saakka, tai autolla ajaen saarelta toiselle hyppien käyttäen lauttaa lyhyemmille merimatkoille. Kummallakin tavalla matka kestää suurin piirtein yhtä kauan eli reilu 7 tuntia. Ridklubben Vårön on varautunut majoittamaan kilpailijoiden hevosia lauantaista aina maanantaihin saakka. Ratsastajat sen sijaan joutuvat buukkaamaan oman majoituksensa itse muualta.

Ridklubben Vårön

Ratsastusseura omistaa noin puolet pienehköstä saaresta. Satama, jonne Manner-Ahvenanmaalta lautta saapuu, on täynnä idyllisiä punaisia, keltaisia, sinisiä ja vihreitä mökkejä. Kylässä on tasan yksi pieni ruokakauppa, mutta sen tarjonta on yllättävänkin monipuolista. Satamasta löytyy myös yksi kahvila, jonka menulla on myös muutamia kala-annoksia. Maasto on melko tasaista ja tilalle johtavaa hiekkatietä ympäröivät vehreät laitumet.

Tiluksilla on yksi 30 karsinan kokoinen valkoinen kivitalli, joka on sekä sisältä että ulkoa melko modernin oloinen. Kaikkialla on siistiä ja tilat ovat avaran valoisat. Ulkokenttä on suuri ja sen parkkipaikan puoleisella sivulla on pari riviä korkea katsomo. Maneesi on myös varsin viihtyisä ja sen yhteydestä löytyy kahvio, joka toimii kilpailujen ajan myös kansliana. Seuran henkilökuntaan kuluu kolme ratsastuksenopettajaa, joista Leena Gustafson toimii kilpailuiden tuomarina, sekä tavallisia lähisaarilla asuvia perheenäitejä ja -isiä. Kilpailuissa pienemmissä tehtävissä, kuten portinavaajina, liputtajina ja kellottajina toimii ratsastuskoulutoimintaan osallistuvia lapsia ja nuoria.

Kilpailupäivä

Kilpailut starttaavat kello 11 kouluratsastusluokilla. Verryttely tapahtuu maneesissa, jonne päästetään kahdeksan ratsukkoa kerrallaan. Valmistautuva ratsukko saa tulla kävelemään ulkokentän toiseen päätyyn odottamaan vuoroaan. Ennen suoritusta kouluaidat saa kiertää ulkopuolelta. Kun kaikki luokan ratsukot ova tehneet suorituksensa, pidetään pieni tauko jonka aikana pisteet lasketaan ja sitten sijoittuneet kutsutaan ratsain palkintojenjakoon. Seuraava luokka alkaa heti palkintojenjaon jälkeen. Esteluokissa arvosteluna on AM5 eli uusinta ratsastetaan sen jälkeen kun kaikki ovat ensin suorittaneet perusradan.

Kilpailupäivän aikana maneesin kahviosta saa ostettua lounasta sekä muuta pientä purtavaa. Paikalle on tullut myös paikallinen varustemyyjä, jonka kojusta voi napata itselleen esimerkiksi uuden riimun tai ratsastushousut. Tallin vesipisteitä saa ja kannattaa hyödyntää, sillä päivä on varsin kuuma.

Palkintoina kilpailuissa on tavalliseen tapaan ruusukkeita, mutta sijoittuneille myös kauniit kukkakimput ja voittajille lahjakortteja niin ahvenanmaan risteilylle kuin hotelleihinkin.