2. osakilpailu

Savenmaan ratsastuskeskus
2.5.2021
Villalahdenkuja 73, Parkano

Tie Tähtiin kilpailusarjan toinen osakilpailu järjestetään maalaisromanttisissa tunnelmissa pitkän historian omaavan Savenmaan ratsastuskeskuksen mailla Parkanossa. Kevät on edennyt huimin harppauksin ja viikonlopusta lupaillaan lämmintä ja aurinkoista. Puissa on jo pienet vaaleanvihreät lehdet ja linnut pitävät upeita konsertteja niin aamuisin kuin iltaisinkin illan hämärtyessä.

Savenmaan ratsastuskeskus

Savenmaan usean hehtaarin kokoinen tila on todella kauniin metsän huomassa. Sillä on todella pitkä historia, jonka voi huomata ympäri tilan maita ripotelluista vanhoista rakennuksista. Historiallista tunnelmaa halutaan pitää yllä, minkä takia ainut kunnolla uusittu rakennus onkin maneesi.

Panostettu uusi maneesi on rakennettu kaupungin sekä isojen yritysten kanssa yhteistyössä vuonna 2014. 

 • Maneesin länsipäädyn lyhyt sivu on rakennettu suurimmaksi osaksi ikkunasta, josta avautuu älyttömän kaunis metsänäkymä kauas horisonttiin. Talliailue on kukkulalla, ja juurikin länsipuolella maasto laskeutuu reilusti alemmas.
 • Maneesin pohja on hyvälaatuista vaaleaa hiekkaa, ja seinien puiset materiaalit ovat pähkinän ja teakin sävyisiä. 
 • Toisella lyhyellä sivulla on pari peiliä sekä niiden yläpuolella iso kello.
 • Toinen pitkä sivu on pyhitetty ihan kelpo katsomolle, ja nurkkaan rakennetulle pienelle kahvilalle. 
 • Toiselta pitkältä sivulta lähellä itäistä päätyä löytyy maneesin ovi hevosille. 

Tallirakennus on huomattavasti vanhempaa mallia, ja joku voisi kuvitella sen olevan jopa romahdusvaarassa ensinäkemän perusteella.

 • Tallirakennus on vanha navetta, joka on muutettu hevosille sopivaksi talliksi parikymmentä vuotta sitten.
 • Kyseessä on kivinavetta, ja karsinat on tehty vankoista lankuista.
 • Karsinat on ehkä keskimääräisiä karsinoita vähän isompia, mutta hieman sokkeloisesti rakennettu talliin. (Lähinnä niin että karsinoita löytyy seiniä vasten mutta myös keskeltä tallia. Osa karsinoista on myös jaettu hevosten kanssa kahden kesken.)
 • Karsinoihin vesi tulee kantovetenä, ja pohjana toimii turve. 
 • Satulahuone on pieni ja tiivis, mutta sinne mahtuu silti hyvin kaikki tarpeellinen. Lämmitetty.
 • Rehuhuoneesee tulee juokseva vesi. 
 • Tallissa asustaa myös karvisen värinen kissa Hilsuli ja mustavalkoinen Milka.
 • Karsina paikkoja löytyy n. 30 ja niistä puolet on kilpailijoiden käytettävissä.
 • Pesupaikkaa tallista ei löydy. Se suoritetaan ulkona letkulla.

Maneesin ja tallin tasoero on siis hyvin merkittävä. Vanhanaikaisesta tallista huolimatta Savenmaan ratsastuskeksus on hevoslähtöisestä rakkaudesta syntynyt talli, jolla on pitkät perinteet. Ratsastuskeskuksen luoja Hillevi Savenmaa on pitkän linjan puoliveristen hevosten kasvattaja. Erityisen tunnettu Hillevi on kouluratsastuksen puolelta. Nykyään tallia pyörittää vahvemmin kuitenkin Hillevin tytär Emilia Savenmaa, jolla on käynnissä nouseva esteura myös kansainvälisillä kentillä. Ratsastuskeskus on todellaa suosittu kesäleireistään, joihin kuuluu muun muassa kummitus-ratsastusleirit. 

Kilpailijoiden rekoille ja trailereille on varattu suuri niittyaukea, joka kesäisin toimii tallin nurmikenttänä. Niittyaukean lähellä n. 100m päässä on pieni ratsastuskoulun “asutusalue”. Alueelta löytyy keltaiseksi maalattu kartano jota pidetään hyvässä kunnossa edelleen. Kartanossa asustaa Hilleri miehensä ja kahden kultaisennoutajansa kanssa. 

Toinen päärakennus alueella on isohko kaksikerroksinen keltainen puutalo. Talon omistaa Emilia miehensä ja 10-vuotiaan lapsensa kanssa. 

Piha-alueelta löytyy myös punainen vanha aitta, josta löytyy isohko keittio, ruokailu/kokoustila, missä tarjolla aamupalaa, lounasta sekä päivällistä kisoihin tulleille sekä lauantaina, sunnuntaina että maanatai-aamunakin. Aitalta löytyy myös kaksi vessaa ja suihkut. Ruokailutilan seinät on koristeltu Hillevin, Emilian ja muiden ruusukkeiden peittoon. Lisäksi seiniltä löytyy mustavalkoisia historiallisia valokuvia. 

Asuinalueelta lähempää ja kauempaa löytyy kolme eri mökkiä, sekä pihasauna. Mökit on nimetty Helmeläksi, Intolaksi ja Viistolaksi. Mökeistä löytyy keittiö, vessa ja pari makuuhuonetta. Makuupaikkoja mökeistä löytyy noin 10-15. Nämä voi halutessaan vuokrata kilpailuiden ajaksi. Myös rekka/teltta majoitus on erittäin mahdollinen. 

Alueelta löytyy myös monta pienempää punaista rakennusta, jotka toimivat varastoina, kellotorni, vaunuaitta ja kellari. 

Kilpailuissa verkkakenttänä toimii keskikokoinen ulkokenttä, mutta itse kilpailusuoritukset ratsastetaan maneesissa. Kuulutusjärjestelmä toimii hyvin maneesissa, mutta kilpailijoiden pitää olla tarkkana vuoroistaan liikkuessaan muualla alueella. Verkkakentällä on ohjaaja joka päivittää kyllä tietoja, mutta ketään ei haeta kädestä pitäen maneesiin.

Tiivistetysti Savenmaa on maalaisidylliä ja historiaa todella isosti. Paikka ei varmasti ole täyden palvelun hotelli, ja kaikkenlaisesta joutuu vastaamaan itse. Savenmaan erikoisuus on hulppea maneesi, maastot, ruoka ja menestyneet hevoset, jotka todistavat paikan laadukkuuden muista puutteista huolimatta. 

Järjestelyistä

Paikalle saa saapua jo lauantaina, jolloin paikan omistajat esittelevät mielellään paikkoja ja kertovat Savenmaan ratsastuskeskuksen historiasta. Osa kilpailijoiden hevosista pääsevät majoittumaan talliin ja lopuille on järjestetty väliaikaiset karsinat läheiselle niitylle, jonne myös trailerit ja hevosrekat saa parkkeerata. Lauantaina kilpailijat saavat vapaasti käydä tutustumassa maneesiin, kenttään tai vaikkapa maastoihin niin halutessaan. Klo 20-22 Hillevi Savenmaa on kutsunut kaikki paikalle jo lauantaina saapuneet henkilöt kartanolle illalliselle. Ruoka ei ole mitenkään erityistä, mutta sitäkin maittavampaa ja laadukkaista raaka-aineista kokattua. Yöpyminen tapahtuu joko vuokramökeissä tai teltoissa.

Sunnuntaina kilpailut starttaavat klo 10 kouluratsastuksella. Maneesissa saa olla paikalla kerrallaan kaksi ratsukkoa. Valmistautuva ratsukko saa kävellä itäpäädyssä toisen ratsukon suorituksen ajan. Kouluaidat saa kiertää ulkopuolelta muutamaan otteeseen ennen kuin lähtömerkki annetaan, suoritus aloitetaan siis kouluaitojen ulkopuolelta. Kun luokka on ratsastettu, seuraa noin 10 minuutin tauko, jolloin tuloksia lasketaan. Kun tulokset ovat valmiit, seuraa palkintojen jako, johon tullaan ratsain. Palkintojen jaon jälkeen alkaa heti seuraava luokka.

Esteratsastuksessa arvosteluna on AM5 joka tarkoittaa sitä, että kaikki perusradasta virhepisteettä suoriutuneet ratsastavat uusinnan kun kaikki ratsukot ovat suorittaneet ensin perusradan.

Kilpailupäivän aikana aitassa tarjoillaan sekä aamupalaa, lounasta sekä päivällistä, eli nälkää ei tarvitse pelätä. Kilpailupäivän jälkeen suihkuilla saattaa olla hieman ruuhkaa, jos useampikin joukkue aikoo jäädä vielä yöksi telttamajoitukseen. Pihasauna on kuumana aamun pikkutunneille asti ja grillipaikalla saa paistaa omia eväitä.

Savenmaan isäntäväki on koko viikonlopun ajan hyvin tavoitettavissa ja lisäksi paikalla pyörii ratsastuskeskuksen vakioasiakkaita talkoohommissa. Jos tulee kysyttävää, niin nykäise hihasta violettitakkista henkilöä, jonka selässä lukee Savenmaa niin saat varmasti apua!

Tie Tähtiin 2. osakilpailun luokkien 5-8 esteradat. Vasemmalla perusrata ja oikealla uusinta.

Kustakin luokasta kuusi parhaiten suoriutunutta saavat kuvan mukaiset ruusukkeet sekä kukkakimput. (Saa kopioida omille sivuille). Lisäksi ensimmäiseksi sijoittuneelle on palkintona loimi, toiseksi sijoittuneelle satulahuopa ja kolmanneksi sijoittuneelle pintelit.

Kiitos Seelalle teksteistä ja ympäristön suunnittelusta!