Unelmia ja haaveita

Mun nälkä hevosmaailmassa oli todellakin kasvanut enkä mä ollut enää täysin varma siitä, että riittäisikö mulle pelkästään ratsastuskoulun tunneilla käyminen. Tokihan Hallavassa oli taitavia hevosia ja kun mä olin alkanut pääsemään perille siitä, miten Hallavan uusimpia tulokkaitakin ratsastettiin oli mun taidot menneet taas eteenpäin. Muumin kanssa mä olin päässyt kokeilemaan kilpailemista ja ehkä mä olisin halunnut päästä kokeilemaan samaa myös Lennin kanssa. Kuitenkaan me ei oltu puhuttu mitään kilpailemisesta ja koska ruuna ei ollut mun oma, en mä todellakaan uskaltanut ilmoittaa sitä mihinkään omin päin.

Kuitenkin asiat oli jotenkin edistynyt sillä tavalla, että mä olin alkanut auttamaan Hannesta sen nuoren tamman kanssa. Tokikaan alkuun mä en ollut saanut tehdä paljoa mutta mä toisaalta ymmärsin sen, sillä Kata oli aika reaktiivinen ja Hannes ei todennäköisesti halunnut aiheuttaa sellaista tilannetta missä mua olisi voinut sattua. Tokihan mä olin tätä nykyään ihan täysin vastuussa itsestäni, mutta siitä huolimatta mä ymmärsin kyllä toisen pointin. Tavallaan myös tällainen hidas lähestymistapa tarkoitti sitä, että mä sain rakentaa omaa portfoliotani Hanneksen edessä ja näin ollen mä sain aina tasaisisesti vähän enemmän vastuuta.

Mä olin edennyt puomien kantamisesta siihen, että sain valvottuna harjata Katan ja siitä seuraavaksi siihen, että sain varustaa tamman. Mitä paremmin meillä näytti ruunikon kanssa menevän, sitä enemmän ja nopeammin Hannes tuntui antavan mulle lisää mahdollisuuksia ja lopulta me oltiin päästy siihen pisteeseen, jossa mä pääsin jopa sen mukaan kisoihin auttamaan Katan hoitamisessa. Vaikka se olikin kaukana siitä, että mä olisin itse kilpailemassa, satunaiset kilpailureissut toi silti jotain vaihtelua pääasiallisesti niin tasaiseen arkeen ja varsinkin kun me oltiin Ahvenanmaalla mä mietin, että tällaistako mun elämäni voisi olla, jos isä olisi vielä elossa ja mä saisin kiertää isän kanssa kisoja. Tai no, siinä tapauksessa kisat olisivat todennäköisesti Hollannissa, kansainvälisiä ja mulla olisi todennäköisesti ainakin yksi oma ratsu alla.

Olinhan mä pohtinut oman hevosen hankintaa, mutta ainakaan vielä mulla ei ollut lähellekään sellaista budjettia kasassa millä mä voisin hankkia itselleni opetusmestarin esteille. Enkä mä edes ollut varma, olisiko kukaan valmis antamaan mulle ylläpitoonkaan mitään hevosta, jonka kanssa me voitaisiin treenata kohti kisaratoja. Olinhan mä samalla pitänyt silmällä mahdollisia avoimia työpaikkoja, vaikka ne olisivat edes lyhyeksi ajaksi. Jokainen kokemus mitä mä voisin hevosten kanssa kerätä olisi kuitenkin aina eteenpäin ja mitä enemmän mä voisin kerryttää itselleni kokemusta sitä vaativampia tehtäviä mä voisin hakea. Ehkä sen kautta joku olisi valmis antamaan mulle jonkun hevosen myös ylläpitoon ja mä voisin päästä kerryttämään itselleni kokemusta ja meriittejä mikä voisi taas tuoda mukanaan uusia kokemuksia. Toisaalta jos mä selviäisin hyvin Hanneksen ja Katan kisahoitajana, ehkä mä voisin sitäkin kautta saada uusia mahdollisuuksia ja jos oikein hyvin kävisi mä ehkä voisin joskus jatkaa isän jalanjäljissä.

Kisaura lähestyy

Katan ratsuttaminen ei ollut mitenkään helppo, saati suoraviivainen projekti, mutta pitkän ja kivisen tien jälkeen tammani oli sentään suhteellisen kelpo ratsuntaimi. Tokihan arki nuoren tamman kanssa ei olut helppoa, vaan ruunikko oli aiheuttanut tasaisesti niin ylä- kuin alamäkeäkin. Kaikesta haastavuudestaan huolimatta oli Kata alkanut vaikuttaa jo sen verran näppärältä ratsuhevoselta, jotta olin päätynyt ilmoittamaan tamman syyskuun lopulla ratsastettavalle Åland Weekendille sunnuntaina ratsastettavaan taitoarvostelu luokkaan. Ehkä tamman kanssa voisi olla järkevämpää käydä hyppäämässä yksi, jos toinenkin pikkuluokka ennen kuin olisi aika lähteä kansainvälisille kentille, mutta ainakin meillä olisi jonkinlainen tavoite tulevaisuudellemme.

Ehkä omanlaiseksi yllätyksekseni Miskasta on alkanut kuoriutumaan Katalle jonkinlainen hoitaja. Miskan kysyessä keväämmällä voisiko tuo alkaa auttelemaan Katan kanssa olin alkuun ehkä hieman skeptinenkin ehdotuksen suhteen. Toki se, että Miska oli jo valmiiksi tuttu Hallavasta helpotti hieman ja haastateltuani nuorta miestä vielä vähän lisää, päätin lopulta antaa tuolle mahdollisuuden.

Tokihan nopeasti oli käynyt selväksi, jotta nuori mies tulisi pärjäämään tamman kanssa. Tokikaan Kata ei ollut päästänyt Miskaa helpolla ja en ollut tainnut ikinä nähdä Kataa niin haastavana kuin mitä se Miskalle esittäytyi. Vaikka Hallavan ratsastuskoulun hevoset olivat rauhallisia ja helppoja, näytti Miska kuitenkin siltä, että tuo olisi käsitellyt haastavia hevosia useamminkin. Nuoren miehen napakat ja päättäväiset otteet olivat kuitenkin näyttäneet ruunikolle tammalle, jotta tuo ei hätkähtäisi pienestä eikä Katakaan ollut loppupeleissä jaksanut pitkään testailla toista.

Satulaan en ollut uskaltanut vielä Miskaa päästää, sillä Kata oli kuitenkin sen verran vihreä ja nuori mies olisi minun vastuullani, jos jotain sattuisi. Toisaalta nuori mies ei ollut vaatinutkaan päästä tamman satulaan ja oikeastaan tuo oli vaikuttanut ihan tyytyväiseltä siihen, että oli päässyt edes jollain tasolla työskentelemään Katan kanssa. Ehkä mä olin omalla tavallansa yllättynyt siitä, että toinen tyytyikin niin vähään, eikä halunnut enempää. Toisaalta saattoihan olla, jotta nuorimies halusi vain kokemusta hevosten kanssa olemisesta ja toimimisesta erilaisella tavalla kuin mitä ratsastuskoulu voisi tuolle tarjoilla. Ainakin niin kauan, kun homma sujuu, ei minulla olisi mitään sitä vastaan, jotta Miska auttaisi Katan kanssa.

Toisaalta vaikka Miska pärjäisikin kotona Katan kanssa, olisi ensimmäinen todellinen testi jo ensi kuun alussa oleva Seppele Cup, jonne päädyin Katan ilmoittamaan, jotta saisimme tamman kanssa edes vähän kosketuspintaa kisaamiseen ennen kuin lähdemme kokeilemaan onneamme kansainvälisille kentille.

Ratsunpolun seuraava askel

Vuorotyön ja ratsutusiässä olevan hevosen yhdistäminen tuntui olevan ajoittain hankalaa, mutta pakasta teki ehkä omalla tavallaan mielenkiintoisempaa sekin, jotta samaan pakkaan sekoittui vielä parisuhde. Tokihan alkuun oli ollut paljon hankalampaa saada kaikki soviteltua yhteen, mutta ajan kanssa jonkinlainen rutiini ja rytmi oli löytynyt.

Katan kanssa olin joutunut työskentelemään ihan erilaisella tavalla kuin mihin olin tottunut, sillä ruunikossa tammassa oli todellakin ruutia. Tietäessäni jotta nuorta tammaani ratsuttaessa mikään ei välttämättä menisi hyvin, olin hankkinut ratsuttamista varten ei niin priimakuntoisen satulan. Voisi hyvinkin olla, jotta sen jälkeen, kun Kata olisi ratsutettu ei tuosta satulasta olisi enää kenellekkään iloa, joten en ollut maksanut satulasta montaakaan satasta. Ihan täydellinen se ei Katalle ollut, mutta tarkoitukseni ei ollut ratsastaa tammaa tuolla satulalla, joten toivoin jotta se ajaisi sen tarkoituksen, johon olin sen hankkinut.

Olin aloittanut Katan totuttamisen siihen, jotta tuolla oli selässä sekä mahansa ympärillä jotain ihan vain satulahuovalla sekä irtonaisella loimivyöllä. Suureksi yllätyksekseni nuori tamma ei tuumannutkaan tästä mitään ja totesin jotta ehkä se johtui siitä, että tamma oli tottunut loimitukseen. Vastaus kysymykseen siitä, mitä tulisi tapahtumaan, kun tamman selkään nostettaisiin satula ja se kiristettäisiin vyöllä, oli sellainen, jota en osannut edes arvailla. Reilun viikon verran testattuani Katan reaktiota huopaan ja vyöhön, oli aika nostaa vaikeustasoa ja ensin vain nostin satulaa tamman selkään ilman huopaa ja vyötä. Satulan tuoma pieni paine sai Katan luimistamaan korviaan ja viuhuttelemaan häntäänsä kiukkuisesti, mutta sen suurempaa protestia ei tamma kuitenkaan tässä kohtaa tehnyt.

Kuitenkin kaikkia suojellaksemme en halunnut satuloida tammaa kunnolla tallissa, vaan kysyin Aleksilta, auttaisiko tuo minua tammani kanssa. Miehen lupautuessa auttamaan sovimme päivän ja ajan, kun tapaisimme maneesissa. Muistutin miestä vielä siitä, että tuon tulisi varautua kaikin mahdollisin turvavälinein tuolle kerralle. Tokihan minua hieman jännitti altistaa mies loukkaantumiselle, mutta toisaalta uskoin, jotta Aleksi olisi osaisi arvioida riskit sekä pitää itsensä turvassa, jos Kata päättäisikin aiheuttaa jonkin kohtauksen.

Lopulta sopimamme päivä saapui ja hoitaessani Kataa mietin olinko sittenkin tehnyt suuren virheen kysyessäni Aleksia apuun.

”Oottako työ valamiita?” Aleksin ääni kuului jostain viereltäni kiristäessäni viimeistä suojaa tammani jalkaan.

”Mä laitan tälle vielä suitset ja sitten ollaan” puoliksi huokaisin samalla kun oikaisin itseni ruunikon jaloista. Kääntäessäni katseeni Aleksin puoleen, olin tyytyväinen siitä, että mies oli tajunnut etsiä itselleen jostain jonkin – hyvin pölyisen – kypärän sekä hanskat. Jokainen turvavaruste oli varmasti enemmän kuin tarpeen Katan kanssa, sillä kaikki voisi olla mahdollista trakehnerin kanssa. Pujottaessani niskahihnaa ruskeiden korvien ylitse kysyin Aleksilta, jos mies viitsisi ottaa kantoonsa satulan ja vyön ja tuoda ne mukanaan maneesiin. Onnekseni miestä ei haitannut auttaa myös kantamisessa, joten lopulta lähdimme maneesiin minä ja Kata edeltä ja Aleksi turvallisen välimatkan päässä vanavedessämme.

Maneesiin päästessämme talutin Kataa ensin muutaman kierroksen ympäri ennen kuin toin sen kaartoon ja ojensin liinan Aleksille.

”Kannattaa sitten olla enemmän, ku varovainen. Jos se tuntuu lähtevän mihinkä tahansa suuntaan niin päästä sitten mielummin irti kuin riskeeraat ittes. Se ei haittaa, jos Katalle käy jotain mutta sitä mä en anna ittelleni anteeksi, jos sulle käy jotain”.

”Kyllä mie pärjään. Elä sinä hualehdi”.

Vedettyäni pariin kertaan henkeä nostin satulan käsilleni ja lopulta laskin sen hitaasti ja varovasti Katan selkään. Nuori tamma luimisti korviaan, mutta se ei reagoinut onneksi sen suuremmin. Vedettyäni vielä kerran henkeä kiersin Katan toiselle puolelle ja kiinnitin vyön vastinhihnojen ensimäisiin reikiin. Palattuani tamman vasemmalle puolelle kurottauduin varovasti ottamaan satulavyön käsiini ja tuodessani sitä lähemmäksi vastapuolen vastinhihnoja seurasin koko ajan Katan reaktioita.Yllätyin suuresti siitä, miten pieniä tamman reaktiot olivat, mutta samalla olin myös tyytyväinen siitä, että se ei draamalaamaillut kovinkaan pahasti. Lopulta uskalsin tuoda vyön täysin oikealle paikalle ja kiinnittää sen myös toiselta puolta ensimäsiin reikiin. Selkeästi vyön aiheuttama liike ei ollut tammalle mieleen, sen potkaistessa pariin kertaan aika kipakastikin taaksepäin. Satulan oltua hetken tamman selässä irrotin vyön molemmin puolin ja nostin satulan pois Katan selästä, kertoen Aleksille, että tämä saisi riittää tältä päivältä. Vaihdettuamme vuoroa tamman pitämisessä kiitin miestä avusta ja kerroin jotta voisin hakea satulan itse heti kun sain villihevoseni takaisin tarhaansa.

Esikoulun jatkoaskeleet

Aika tuntui ajoittain lentävän kuin siivillä ja Katan nelivuotiskausi alkoi lähestymään. En ollut pitänyt mitään kiirettä tamman kanssa ja olin yrittänyt rakentaa tammaa rauhassa. Katan kanssa oltiin tehty paljon hommia maasta käsin niin liinassa kuin myös takaa-ajaen. Ratsuttamista silmällä pitäen oli edessä myös satulan hankinta tammalle, sillä olin myynyt kaikki Näkiltä jääneet varusteet.

Vaikka mulla olikin jonkinlainen käsitys siitä, että millainen on hyvin istuva satula, olin silti halunnut antaa ammattilaisen sovittaa tamman ensimmäisen satulan. Tällä alueella oli muutamakin satulansovittaja, joiden kanssa kävin keskusteluja ennen kuin sovin tapaamisen Katri Enkolan kanssa. Onnekseni naisella oli mahdollisuus matkustaa satuloiden kanssa tallille, joten mun ei tarvinnut lähteä Katan kanssa mihinkään, vaikka toisaalta se olisikin ollut hyvää treeniä nuorelle hevoselle. Ruunikko oli ajoittain hyvinkin tulinen, joten voisi olla, jotta sovittamisesta ei tulisi mitään, jos sitä yritettäisiin tehdä jossain muualla kuin kotitallilla.

Yövuoron jälkeen kerkesin nukkumaan muutaman tunnin, ennen kuin kello herätti minut uuteen päivään. Saatuani hieman kofeiinia elimistööni, nappasin proteiinipatukan matkaani ja lähdin suuntaamaan kohti Hallavaa. Kata oli kerennyt onnekseni tarhaamaan jonkin aikaa, joten nuorikkoni antoi minulle suhteellisen helposti kiinni. Epäonnekseni nuori tamma oli nauttinut elämästään ja piehtaroinut tarhan mutakohdassa, joten joutuisin tekemään kunnolla töitä, että trakehnerin voisi esitellä ulkopuoliselle, saati että tuon selkään voisi nostaa satulaa. Harmikseni juuri tänään oli myös sellainen päivä, jotta Katalla ei ollut kovinkaan paljoa jaksamista.

Jonkinlaisen taistelun jälkeen ruunikko tamma oli harjattuna ja suojat jaloissaan. Kymmentä minuuttia sopimaamme myöhässä näin kuinka auto kääntyi tallin pihaan.
”Katri?”
”Jep. Sä taidat olla Hannes?”
”Jep. Sä voit itse asiassa ajaa auton tonne tallin päädylle niin ei tartte välttis kantaa satuloita niin pitkälle” viitoin kohti tallin yksäripäätyä jotta Katri saisi paremmin kiinni siitä, mitä tarkensin.
”Okei. Mä siirrän auton sinne niin aloitellaan sitten sillä, että katotaan vähän millainen selkä Katalla nyt, on ja että millaisella penkillä lähdetään liikenteeseen.”
”Toivottavasti siitä tulee jotain, kun neiti on tänään… vähän tulinen” rapsutin niskaani, ennen kuin käännyin lopulta kohti tallia ja samalla tarjosin naiselle myös mahdollisuuden seurata minua oikealle paikalle.

Onnekseni Kata oli rauhoittunut käytävällä seistessään ja Katrin saapuessa talliin parin ensimmäisen satulan kanssa sain esitellä toiselle rauhallisemman nuorikon. Keskustelimme hetken siitä millaista treenimme Katan kanssa oli tällä hetkellä ja millaisia tulevaisuuden suunnitelmia minulla oli tamman varalle.

”Okei, eli siis jotain estepenkkiä lähtökohtaisesti haetaan? Mites, onko yleispenkit tässä kohtaa ihan ei-ei vai voisiko sellainen tulla kysymykseen ainakin alkuun? Mulla taitaa olla autossa pari estepainotteista penkkiä.”
”No siis en mä niitäkään sulje pois. Koulupenkille meillä nyt ei oikeastaan oo tarvetta niin sellaista mä en viitti ees kattella, mutta estepainotteinen yleispenkki voisi olla ainakin tähän alkuun jonkinlainen vaihtoehto” myöntelin, sillä en jotenkin ollut ehkä tajunnut ajatella tällaista mahdollisuutta. Tiesinkin jotta satula, jonka Katalle nyt valitsisin ei tulisi olemaan tamman lopullinen satula koska tamman selkä tulisi muuttumaan vielä useampaankin otteeseen sen mukaan, kuinka tuon lihakset alkaisivat rakentumaan treenin monipuolistuessa.

Katri tutustui ensin Kataan ja siihen millainen tuon selkä oli ja millaista satulaa tuolle olisi kannattavinta sovittaa.
”Joo, mä käyn itse asiassa vaihtamassa noi penkit mitkä mä otin matkaani sillä ne ei sittenkään taida olla sellaisia mitkä vois auttaa meitä. Olikos sulla jotain vöitä mitä me voidaan käyttää?”
”Mä käyn hakemassa” kuittasin ennen kuin lähdin suuntaamaan Ciaran kaapille. En ollut kerennyt vielä ostamaan Katalle omaa vyötä, sillä halusin ostaa vyön vasta sen jälkeen, kun meillä oli satula ja tiesin, tarvitsisinko pitkän vai lyhyen vyön. Ciaralla oli vöitä onneksi meidänkin tarpeisiin ja poimittuani muutaman erimittaisen vyön palasin käytävälle, jossa Katri olikin jo työn touhussa ja sovittelemassa ensimmäistä satulaa ruunikon selkään.

Pari ensimmäistä satulaa eivät lopulta istuneetkaan nuoren tamman selkään. Kolmas satula alkoi näyttämään jo lupaavammalta ja sainkin Katrilta luvan kiinnittää vyön. Kuitenkaan tämä satula ei myöskään ollut hyvä vaihtoehto, joten kokeilimme vielä paria satulaa ennen kuin löysimme sellaisen, jonka kanssa saatoimme siirtyä maneesiin. Pyytäessäni Kataa ympyrälle toivoin, jotta nuori tammani liikkuisi nätisti eikä apinoisi ainakaan kovinkaan pahasti. Toivoni oli kuitenkin turhaa, sillä muutama ensimmäinen kierros tammalla oli sellaistakin koikkaloikkailua jotta en tiennyt mitä koko sovituksesta tulisi.

Jossain kohtaa en jaksanut uskoa, että Katalle löytyisi sopiva satula, jolla voisin jatkaa tamman koulutusta eteenpäin. Kuitenkin Katri löysi jostain vielä pari satulaa, joita kokeilisimme ennen kuin kaikki mahdollisuudet olisi kokeiltu niistä satuloista, joita naisella oli tällä hetkellä mukanaan. Satula numero enedesoleenääkartalla jälkeen, Katri nosti toiseksi viimeisen satulan Katan selkään.
”Tiedätkö Hannes, tää on kuule ehkä paras kaikista näistä satuloista mitä me ollaan testattu. Mä laitan vielä ton viimeisenkin satulan ihan vain mielenkiinnosta Katan selkään, jotta mä näen miten se istuu tälle. Mutta tästä satulasta mulla on ainakin tosi hyvä fiilis.”

Viimeinen satula ei kuitenkaan ollut niin hyvä Katalle kuin edeltäjänsä, joten tuo satula nostettiin uudelleen tamman selkään ja vyön ollessa paikallaan, oli aika siirtyä taas kerran maneesiin ja testaamaan tätä satulaa liikkeessä. Eihän juoksuttaessa nähnyt satulan sopivuutta ihan samanlaisella tavalla kuin mitä sen näki silloin kun satulaan sai ratsastajan painon.
”Mä kuule sanoisin, että mennään tällä satulalla nyt alkuun. Tätä on kuitenkin mahdollista muokata rungoltaan, joten tästä voi saada pitkäksi ajaksi hyvän satulan Katalle. Tokihan voidaan katsoa sitä sitten uudemman kerran silloin kun oot saanut sen ratsutettua kunnolla. Silloin satula kuitenkin istuu ihan erilaisella tavalla Katan selkään. Vai mitä sä oot itse mieltä?”
”Kuullostaa kyllä hyvältä. Mä pystyn ainakin vähän katsomaan itse, että miltä satula näyttää, mutta mä otan yhteyttä sitten kun näyttää siltä, että satulaa voisi katsoa taas uudemman kerran.”
”Jees, tehdään näin. Jätänkö mä tän satulan Katalle selkään vai kuinka tehdään?” Katri kysyi samalla kun pujotteli satulansuojuksia sovitettujen satuloiden päälle.
”Mä voin napata sen siltä pois. Mä uskon, että Kata ei kestäis enää palata maneesiin uudempaa kertaa niin helpompi, kun antaa sen mennä pihalle.”
”Noni, mut hei katotaan noita sitten kun mä saan nää satulat takas autoon, ja sä saat Katan takaisin pihalle.”

Satula joka Katalle sopi ei ollut sieltä halvimmasta päästä, mutta tiesin jotta siitä maksaminen kannattaisi, joten tehtyämme paperit ja muut sopimukset satulasta oli aika toivottaa Katrille heipat ja ottaa seuraava askel tammani koulutuksessa.

Valonpisaroita ja pirstaleisia loimia

Keväinen auringonvalo kimalteli jo koivujen oksilta tipahtelevissa vesipisaroissa. Katselin olohuoneessa aamukahvin äärellä ulos ikkunasta istuskellen pehmeällä beigellä nojatuolilla. 

“Huomenta” hymyili tutut kasvot käytävästä jonka rimakatto ulottui korkealle neljään metriin. Unelmien talomme oli valmis, koko juttu tuntui edelleen ihan käsittämättömältä. Vuosien projekti, vihdoin oma koti täysin valmiina. Pitkäkestoinen ja uuvuttava rakennusaika oli vienyt meidät välillä aivan pohjalle, mutta jotenkin olimme selvinneet aina eteenpäin ja kärsivällisyys oli kannattanut. Jos parisuhteen rajoja haluaa lähteä kokeilemaan, kannattaa rakentaa oma talo!

“Oisko tänään tallipäivä” mietiskelin pyöritellen villasukat jalassa edessäni makaavaa koiraa. 

“Niin mä vähän olin ajatellut” Hannes vastasi laitellen aamupalaa keittiön saarekkeen päällä. Aamuistamme, sekä kaikesta arjestamme, oli muodostunut selkeä rutiininomainen tapahtumaketju, missä jokainen teki omat asiansa. Tulisimmehan pian hyppäämään perhe-elämään aivan urakalla pienokaisen saapuessa. 

“Ja sä et muuten sitten ratsasta” Hannes puhutteli tiukalla äänellä, sillä viime viikon jääräpäisyyteni oli järkyttänyt mieheni lisäksi jo muutakin talliväkeä.Olin käynyt vain käppäilemässä kentällä tamman vapaapäivänä. 

“En, en. Lupaan. Mut sä sit hyppäät tänään Monalla” heitin idean Hannekselle. 

“No vaikka sitten hyppään mutta sä et mene” miehen ääni tiukkeni entisestään.

“Tarviiks muuta” heitin laukkuni takapenkille ja punainen amstaffi hyppäsi perään. 

“Eipä oikeestaan” Hannes hyppäsi rattiin ja starttasimme kohti Hallavaa. Uskomatonta kuinka monia vuosia olinkin jo ehtinyt viettää kyseisessä porukassa! Hallava loi tarinaa, jokainen tuleva ja menevä henkilö on muovannut paikkaa uuteen suuntaan. Nuoruuden ystävät, sekä vanhemmat tutut “aikuiset”, kaikki kasvaneet omiin suuntiinsa, mutta aina yhdistävänä tekijänä rakkaus hevosiin ja kauniiseen maalaisidylliin Pronssijoen kupeessa. 

Talliin astellessa aina sama vanha tuoksu, vuosien saatossa välillä vaihtuneet turvat ja varustehuoneen oma tunnelmansa. Tässä kaikessa oli sitä jotain miksi emme olleet hevosiamme muualle muuttaneet, vaikka viereisestä ratsastuskeskuksesta löytyykin varmasti lämmitettyjen maneesien lisäksi kävelytyskoneet ja infrapunalamput vierailevien kansainvälisten valmentajien lisäksi. 

“Katon ton Monan kaapin tänään kuntoon” vilkuilin sivusilmällä hieman levähtäneen näköisen varustekasan suuntaan ja etsiskellen toisia jalkkareita Hannekselle. 

“Tuuppa kattoo mitä tammas on taas saanu aikaan” Hannes naurahteli ponille joka seisoi karsinassa silmät suurina ja loimi pilkkeenä. 

“Toi ei todellakaan oo Monan jälkiä. Tai. Ööm taitaa olla” purskahdin nauruun, vaikka juuri hankittu uusi sisäloimi pirstaleina otti syvältä sielusta ja lompakosta. Taas kerran. 

“Eihän siinä mennykkään ku pari viikkoa” mies tokaisi.

“Melkein uus ennätys! Seuraava on taas sun vuoros” vinkkasin Hannekselle uuden loimen ostamisesta. 

“Moikka” Hymyilin iloisesti nuorille tytöille jotka vaeltelivat ympäri tallia ihastellen Hallavan omien hevosten lisäksi yksäreitä. Olin ollut aina ihminen joka sai muut kiertämään itsensä kaukaa, mutta jokin oli nyt muuttunut. Nuoret tallitytötkin olivat ennen ainoastaan ärsyttäneet läsnäolollaan, mutta nykyään heidän kaikkien näkeminen toi ainoastaan leveän hymyn huulille. 

Page 1 of 9

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén